vrijdag 19 augustus 2016

Escape!

Na 3D kwam er eind 2014 weer een nieuwigheid in een handjevol bioscopen: Barco Escape. In België wordt de technologie momenteel geëvalueerd in Kinepolis Antwerpen en Kortrijk. Als het aanslaat, zullen meer Kinepolis-bioscopen ermee uitgerust worden.

Bij Escape wordt het grote, centrale bioscoopscherm aan weerskanten geflankeerd door een (iets kleiner) extra scherm. Die twee extra schermen maken een hoek van ongeveer 110 graden met het hoofdscherm (dus niet 45° zoals je elders wel eens verkeerdelijk kunt lezen) en worden doorgaans niet voor de hele film, maar slechts voor enkele bijzondere scènes gebruikt. Ga je een filmvoorstelling in Escape-formaat bekijken, dan zit je best zo centraal mogelijk in de zaal, niet te dicht bij de zijmuren, zodat je een goed zicht hebt op alle drie de schermen.

De schermen kunnen op verschillende manieren ingezet worden. Voor de hand ligt het om met de extra schermen het kijkveld te verbreden, zodat je kunt zien wat zich links en rechts van de centrale actie afspeelt. Maar de schermen kunnen eventueel ook ingezet worden om bijvoorbeeld flashbacks weer te geven of een ander deel van de omgeving te laten zien.

De technologie is nieuw, en staat of valt uiteraard met de beschikbare content én met de bereidheid van het bioscooppubliek om hier extra voor te betalen. Bij Kinepolis betaal je voor een voorstelling in Escape, net als voor een voorstelling in 3D, 2 euro extra bovenop de normale toegangsprijs. Om een film in Escape te kunnen vertonen, moet de film uiteraard (minstens gedeeltelijk) in Escape-formaat gefilmd en/of gemonteerd worden. Tijdens het filmen kan gebruik gemaakt worden van meerdere camera’s, maar dat is niet echt noodzakelijk. De professionele digitale filmcamera’s van tegenwoordig hebben een voldoende grote resolutie om het opgenomen beeld over de drie schermen uit te smeren. Filmmakers moeten nog een beetje zoeken hoe ze de nieuwe techniek creatief kunnen inzetten. De eerste film die van Escape gebruikmaakte, was The Maze Runner (met 7 minuten extra-brede scènes).

Star Trek Beyond – See it in Escape!

Gisteren heb ik voor het eerst zelf kennis kunnen maken met Barco Escape. Aanleiding was natuurlijk de nieuwe Star Trek-film, Star Trek Beyond. Ik moest er wel speciaal voor naar Kortrijk rijden, maar dat bleek uiteindelijk zeker de moeite waard. Ik had de film daags tevoren al in het gewone formaat in Brugge gezien (ja, ik ben een echte Trekkie!) en kon dus meteen vergelijken.

Ik wou de film eerst op de gewone manier zien, omdat ik bang was dat Escape mij misschien te veel zou afleiden van het verhaal. Dat laatste bleek echter niet echt het geval.

In totaal worden zowat 22 minuten van Star Trek Beyond op het extra brede formaat getoond. Die 22 minuten zijn verspreid over meerdere scènes. Vooral grote, indrukwekkende panorama’s (zowel op de grond als in de ruimte) of beelden van het majestatische ruimteschip Enterprise en de tot de verbeelding sprekende Starbase Yorktown lenen zich goed voor het Escape-formaat.

Hieronder vind je de trailer voor de Escape-editie van Star Trek Beyond. Op je ongetwijfeld veel te kleine computer- of tv-scherm lijkt het misschien niet zo indrukwekkend, maar je moet dit natuurlijk op drie grote bioscoopschermen zien. Toch geeft deze video een indruk van wat je mag verwachten wanneer je naar de bioscoop gaat.

Later dit jaar wordt 6 Below uitgebracht, de eerste film die van begin tot einde in Escape-formaat vertoond zal worden. We zijn benieuwd...

Wordt Escape de nieuwe hype na 3D? De kans is reëel. Ik geef in ieder geval liever 2 euro extra uit voor de Escape-versie van een film dan voor de 3D-versie. In tegenstelling tot 3D is er geen onhandig brilletje voor nodig en zullen bioscoopbezoekers niet klagen dat ze er hoofdpijn van krijgen of het effect niet goed kunnen zien, of dat het beeld te donker is. Escape is ook een extra stimulans om een film in de bioscoop te gaan bekijken, want met je thuisbioscoop kun je dit vooralsnog niet nadoen!

Momenteel zijn wereldwijd slechts een dertigtal bioscoopzalen in zes verschillende landen uitgerust met de Barco Escape-technologie. Het gaat om bioscopen in de USA, Canada, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, België en Nederland. Er zijn plannen om het huidige aantal snel uit te breiden naar meer dan honderd.

Voor één keer lopen we dus niet hopeloos achter. Dat Barco een Belgisch bedrijf is met hoofdzetel in Kortrijk, zal daar wel voor iets tussen zitten. In België kun je zoals gemeld terecht in Kinepolis Antwerpen en Kortrijk, in Nederland kun je naar Euroscoop Tilburg en Maastricht.

Bestaande zalen (die groot genoeg zijn) kunnen zonder veel moeite tot een Escape-zaal worden omgebouwd: het volstaat om twee extra schermen en twee extra projectoren bij te plaatsen. Alvast veel minder ingrijpend dan het bouwen van een IMAX-zaal. De twee extra schermen zijn beweegbaar en worden bij een Escape-voorstelling ietwat schuin op het hoofdscherm geplaatst. Daarbij bedekken de zijschermen een (klein) deel van het centrale scherm, waardoor de volle oppervlakte van het centrale scherm niet meer helemaal kan worden benut. Maar echt storend is dat niet. Ik ga in de toekomst zeker nog vaker naar Escape-voorstellingen kijken wanneer de gelegenheid zich voordoet. Misschien zelfs nog een keer naar Star Trek Beyond, waarom niet?

www.ready2escape.com
www.startrekmovie.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten